PRIVATISERING

HOUD PUBLIEKE VOORZIENINGEN PUBLIEK!

Tekst Ronald de Kreij Beeld Ilse van Velzen

Essentiële publieke voorzieningen horen niet in de markt thuis, vindt FNV Overheid. Een recente documentaire over een private gevangenis toont dit opnieuw aan. De bond heeft daarom medewerking verleend aan het kritische platform 'De prijs van privatisering'.

Welke Prijs betalen wij, Nederlandse burgers, voor het privatiseren van onze publieke overheidsdiensten? Deze vraag stelden documentairemakers Ilse en Femke van Velzen zich tijdens het maken van de documentaire 'Prison for Profit' over een geprivatiseerde gevangenis. De film toont een voorbeeld van hoe het mis gaat als winst belangrijker wordt dan menselijkheid.

ONVOORSTELBARE PRAKTIJKEN

De documentaire geeft inzicht in de private gevangenis Mangaung in Zuid-Afrika. Beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, beloofde de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen – voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen.

Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend – de toenemende privatisering – hebben op de samenleving?

PLATFORM

De film is het startpunt geworden voor het Nederlandse platform ‘De prijs van privatisering’. De filmmakers zijn dit platform gestart in samenwerking met Sander Heijne, onderzoeksjournalist en schrijver van het boek Fantoomgroei (2020), en met medewerking van de FNV en het Transnational Institute (TNI).

Het platform is er om kennis te delen, maar ook een roep om bewustwording. Want waarom laten we overheidstaken uitvoeren door bedrijven? Winst maken is voor veel bedrijven belangrijker dan de kwaliteit verbeteren van bijvoorbeeld de zorg, de kinderopvang en de openbare orde. De belofte dat privatisering publieke diensten goedkoper, efficiënter en beter zou maken is niet uitgekomen. Werknemers en consumenten betalen de prijs van deze privatisering, wat door de pandemie nog duidelijker is geworden.

Beelden uit de documentaire.

WAAROM LATEN WE OVERHEIDSTAKEN UITVOEREN DOOR BEDRIJVEN?

WEBSITE

FNV Overheid vindt dat essentiële publieke voorzieningen niet in de markt thuishoren. De documentaire en de website illustreren waarom. Over de gevolgen van marktwerking in het publieke domein bracht de FNV vorig jaar een witboek uit.

De documentaire 'Prison for Profit' werd op 9 maart uitgezonden op NPO 2 en is nog ruim een jaar te kijken op 2Doc.

Deel deze pagina