ACTIES
WERKNEMERS SW VOELEN ZICH BELEDIGD
Tekst Ronald de Kreij Beeld FNV

Werknemers uit de SW overhandigen een petitie aan de Arnhemse wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken, Mark Lauriks
Werknemers van de sociale werkbedrijven (SW) voeren in verband met de torenhoge inflatie actie voor hogere lonen en betere reiskostenvergoedingen. Ook zijn ze boos omdat hun werkgever, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), een in hun ogen uitermate ongepast verschil maakt tussen gemeenteambtenaren en de werknemers die vallen onder de cao’s SW en Aan de slag.
Veel werknemers in de sociale werkbedrijven verdienen net iets meer dan het wettelijk minimumloon. Dat is op 1 januari 2023 met 10 procent omhooggegaan in verband met de inflatie. Maar de werknemers die net iets boven het minimumloon zitten, krijgen diezelfde verhoging niet.
Peter Wiechmann, bestuurder Sociale Werkbedrijven bij de FNV: ‘Hiermee krijg je scheve verhoudingen op de werkvloer. Het verschil in beloning tussen een teamleider en medewerker is dan minimaal, terwijl een teamleider wel meer verantwoordelijkheid draagt. Bovendien krijgt een teamleider net als ieder ander óók in volle omvang te maken met de torenhoge inflatie.’
De VNG houdt nu al maanden vol dat er geen geld is voor compensatie. ‘Maar eind vorig jaar hebben de gemeenteambtenaren wel een extraatje gekregen als compensatie voor de inflatie’, weet Wiechmann. ‘Het geld is er dus wél, maar de VNG meet met twee maten en laat de werknemers die onder de cao SW en de cao Aan de slag vallen in de kou staan. Terwijl veel van hen de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen.’
Ongepaste onderscheid
De FNV wenst aanvullende afspraken voor de cao’s SW en Aan de slag, waar zo’n 75.000 werknemers met een beperking onder vallen. De vakbond wil dat álle lonen met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10 procent verhoogd worden. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Dit betekent volgens de bond een verhoging van 10 naar 21 cent per kilometer.
Na lang wachten reageerde de VNG kort voor de jaarwisseling eindelijk met een brief waarin stond dat er geen geld was. Die reactie vond de FNV teleurstellend, maar de brief bevatte ook een passage die in de sociale werkbedrijven zelfs als ronduit beledigend werd ervaren. Citaat uit die brief waarin de VNG uitlegt waarom de ene partij wel en de andere niet gecompenseerd wordt: “Gemeenteambtenaren zijn hard nodig voor de uitvoering van de complexe wettelijke gemeentelijke taken. Werknemers onder de cao’s SW en Aan de slag zijn mensen die door gemeenten te werk worden gesteld en worden geholpen om een zo zelfstandig mogelijk bestaan op te bouwen.”
‘Ronduit ongepast’, zo noemt Wiechmann ‘dit onterechte verschil tussen werknemers’.
Toch ook een “bedankje”
De vakbonden FNV en CNV hebben de VNG in een gezamenlijke brief laten weten wat ze vinden van dit onderscheid (lees de brief hier). Zij schrijven: “U hebt het over uw eigen werknemers die zich ondanks hun beperking iedere dag weer keihard inzetten om hun bijdrage te leveren. Een aanzienlijk deel van hen werkt daarbij overigens mee aan de uitvoering van gemeentelijke taken. Zij verdienen dit soort kwalificaties niet. Maar bovenal verdienen zij dit soort meten met twee maten niet.”
De brief sluit af met een mooie constatering: “Maar wellicht moeten we de VNG toch bedanken. Zoals u weet zijn wij gestart met acties gericht op tussentijdse verbeteringen van de cao’s SW en Aan de slag. Het zou zo maar kunnen dat uw brief de actiebereidheid bij onze leden extra stimuleert.”
Dit laatste bleek geen loze constatering. De allereerste actie op 26 januari in Apeldoorn werd al breed gesteund. Daarna volgden estafetteacties in diverse steden in hele land met eveneens zeer goede opkomsten.
‘HET ZOU ZO MAAR KUNNEN DAT UW BRIEF DE ACTIEBEREIDHEID BIJ ONZE LEDEN EXTRA STIMULEERT’