PENSIOENTRANSITIE WERKNEMERS SPORT & BEWEGEN
De Clubvan25 over de weg naar een nieuw pensioenstelsel
EEN CONTINU PROCES VAN AFSTEMMING
Tekst Karen de Jager Beeld Jorn van Lee en Sanne van der Most Illustraties Françoise Nick

GEERTRUDE VAN AMERONGEN: 'IK VIND HET BELANGRIJK DAT IEDEREEN GOED BEGRIJPT WAT GAAT VERANDEREN AAN HET PENSIOEN'
Per 1 januari 2026 komt het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) met een nieuwe pensioenregeling. Deze wordt niet langer door het bestuur bepaald, maar door de - speciaal voor dit doel ingerichte - cao-tafel die zich buigt over de transitie naar een nieuwe pensioenregeling. Het PFZW verzorgt het pensioen voor bijna drie miljoen deelnemers, waaronder de werknemers die vallen onder de Sport&Bewegen-cao.
Hoe gaat de nieuwe regeling er precies uitzien? Wat gebeurt er met de ‘oude’ afspraken? Vijfentwintig FNV-leden, de Clubvan25, kijken mee naar de verdere invulling van het nieuwe pensioen. Geertrude van Amerongen en Jan Roos zitten beiden in deze Clubvan25. Waarom doen ze mee?
Geertrude van Amerongen en Jan Roos hebben hun sporen in de pensioenwereld verdiend. De eerste als actief kaderlid bij de pensioenraad PFZW en als organisatieadviseur en trainer organisatieveranderingen, financiën en pensioenen. De tweede, Jan Roos, nu met pensioen, was jarenlang werkzaam bij pensioenuitvoerder PGGM, bij de Pensioen- en Verzekeringskamer afdeling Materieel Toezicht en, na de fusie, bij De Nederlandsche Bank. Hij volgde de ontwikkelingen naar het nieuwe pensioenakkoord op de voet. Toen de mail binnenkwam met de vraag wie in de klankbordgroep plaats wilde nemen, nam hij een week bedenktijd en meldde zich aan. Beiden willen hun ervaring en kennis inzetten als leden van de Clubvan25.
Aftrap
De eerste bijeenkomst is achter de rug, een kennismaking met elkaar en met de leden van het FNV-projectteam, de bestuurders Elise Merlijn, Bert de Haas en Hanan Yagoubi. Zij vertegenwoordigen de FNV in de Commissie Arbeidsvoorwaarde Pensioen (CAP) die de nieuwe pensioenregeling zal gaan vormgeven. De horloges zijn gelijk gezet. De FNV zet in op een solidaire premieregeling waarbij iedere deelnemer een eigen deel heeft binnen een gezamenlijke pensioenpot die gezamenlijk wordt belegd. Op 1 juni 2023 moet de CAP definitief akkoord geven op de beleidsopties en de keuze voor de verschillende pensioenproducten. Eerste kwartaal 2023 valt de beslissing over wat er gebeurt met de oude pensioenafspraken en rechten. De bestaande spaarpot overhevelen naar de nieuwe spaarpot? Of een tweede spaarpot beginnen? De voorkeur gaat vooralsnog uit naar overhevelen. In het hele traject moeten allerlei tussenstappen worden gezet waar de Clubvan25 zijn licht over zal laten schijnen.


JAN ROOS: 'IK VIND SOLIDARITEIT BELANGRIJK'
COMMISSIE ARBEIDSVOORWAARDE PENSIOEN
De FNV neemt met drie zetels deel aan de Commissie Arbeidsvoorwaarde Pensioen (CAP). De CAP is de cao-tafel waar, binnen de kaders van de nieuwe pensioenwet, wordt onderhandeld over de transitie van de oude naar een nieuwe pensioenregeling. Hiermee vertegenwoordigt de CAP zo'n 2,6 miljoen actieve en passieve deelnemers die hun pensioen hebben opgebouwd binnen Pensioenfonds Zorg & Welzijn. Het betreft hier ongeveer 120.000 FNV-leden uit de sector Zorg & Welzijn en circa 28.000 leden uit de sector Sport & Bewegen.
'WE HEBBEN EEN WET UIT TE VOEREN'
Meedenken
‘Ik spreek veel mensen binnen en buiten de sector die over pensioenen nadenken. Ook dat kan ik inbrengen,’ zegt Geertrude van Amerongen. ‘We zijn een klankbordgroep.’ Vroeger was het zo dat veel pensioenafspraken tussen werkgevers en werknemers in het PFZW-bestuur werden genomen. Dat is nu de taak van de CAP. ‘De CAP wil weten of ze op het goede spoor zit. Daar zijn wij voor. Ik hoop twee dingen te doen. Ten eerste: meedenken over de manier waarop de pensioenregeling zal worden ingevuld. Ik probeer me in te leven in alle mensen die ik in de sector ontmoet, mijn eigen collega’s natuurlijk. Wat zouden zij van de tussenstappen vinden? Daarover feedback geven aan de CAP. Ten tweede: pleiten voor goede communicatie. Ik vind het belangrijk dat iedereen goed begrijpt wat gaat veranderen aan zijn of haar pensioen. Daarom hebben we aangeboden mee te kijken naar de communicatie met de FNV-leden van PFZW. Het is best een ingewikkelde materie.’ Ook Jan Roos heeft veel contacten dankzij zijn vrijwilligerswerk en binnen zijn vriendenkring - gepensioneerden en werkenden. ‘Ik heb al rondgevraagd of ik ze bepaalde zaken die binnen dit transitietraject zullen gaan spelen, mag voorleggen.’ Verder is er binnenkort de zomerlezing door PGGM, ook daar legt hij zijn oor te luisteren.
Vertalen
Er is nog niet veel gebeurd, dus het is afwachten hoe en wat de Clubvan25 precies gaat doen. Jan Roos verwacht niet veel speelruimte. ‘We hebben een wet uit te voeren. Die wet moet vertaald worden in een regeling. Ik vind solidariteit en gelijke behandeling belangrijk. De nieuwe regeling moet goed zijn voor alle deelnemers: jong, oud en gepensioneerd. Ik was blij een jonge Marokkaanse vrouw in ons gezelschap te zien. Diversiteit is belangrijk om veelstemmigheid te organiseren. We gaan een interessant, maar ook complex traject tegemoet. Zorgen heb ik zeker. Ik sloeg de Volkskrant open en zag een artikel over de indicering van pensioenen waarin verschillende politici zich uitspraken voor een inhaalactie. Die zou betaald worden uit de huidige pensioenpot. Ik heb dertig jaar in de branche gewerkt en ken de geschiedenis. Een inhaalslag maken is lastig, met verschillende gevolgen voor verschillende groepen. We moeten een nieuwe start maken en het oude pensioenkapitaal moet evenwichtig over alle generaties worden verdeeld.’ Het ‘invaren’ van de bestaande pensioenpot is ook voor Geertrude van Amerongen een heikel onderwerp waar ze met haar neus bovenop zal zitten om de solidariteit te bewaken.
Economie
Communicatie naar de achterban is in eerste instantie de taak van de projectgroep, meent Geertrude van Amerongen. ‘De FNV vertegenwoordigt haar leden binnen de CAP. Iedereen moet straks begrijpen welke keuzes zijn gemaakt en waarom. Het gaat over het eigen pensioen. Zelf kunnen we natuurlijk ook wat doen. In ons bedrijf wordt elk half jaar een interne training aangeboden. Ik zou kunnen voorstellen de vorderingen en de uiteindelijke besluiten toe te lichten.’ Op de FNV-website is een pagina in het leven geroepen waarop leden het transitieproces kunnen volgen. Die pagina zal regelmatig worden bijgewerkt, is de belofte. Leden kunnen via de website ook actief vragen stellen aan het ContactCentre.
De Clubvan25 is in haar opdracht geslaagd als er een product ligt waar de meeste leden tevreden over zijn. Iedereen blij maken zal niet lukken. Geertrude van Amerongen: 'Het is een nieuwe regeling waar voor- en nadelen aan kunnen kleven. Het staat of valt met de economie. Als die beter wordt, wordt ons pensioen ook beter en kan eerder geïndiceerd worden. Zit het economisch tegen, dan wordt het voor ons minder en zullen mensen minder tevreden zijn. Een verandering is nodig. We worden allemaal ouder en willen langer van ons pensioen genieten. Bovendien wisselen we steeds vaker van baan en ook dat vraagt om een ander pensioenproduct. Met het nieuwe stelsel kunnen we weer lange tijd vooruit. Jan Roos hoopt op een product waarvoor de FNV met een gerust hart verantwoordelijkheid zal kunnen nemen.
Klik hier voor meer informatie.
'IEDEREEN BLIJ MAKEN ZAL NIET LUKKEN'
NIEUWE PENSIOENWET
Gesteund door de meerderheid van het Ledenparlement zette de FNV in 2019 haar handtekening onder het nieuwe pensioenakkoord, samen met de andere sociale partners en de overheid. Maar ambtelijke molens draaien langzaam. De nieuwe pensioenwet is al door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu bij de Eerste Kamer. Dan pas kan de nieuwe regeling handen en voeten krijgen. Dat is maatwerk voor ieder pensioenfonds. Bij PFZW is dat de taak van de Commissie Arbeidsvoorwaarde Pensioen. De FNV heeft met drie bestuurders de grootste vertegenwoordiging in de CAP die uit twaalf vertegenwoordigers van sociale partners bestaat.