VOORWOORD
OOK DAT IS VAKBONDSWERK
Het kabinet is gevallen, leve het kabinet! Wat Harry van de Veerdonk maar wil zeggen: ‘Het is te hopen dat het nieuwe kabinet de publieke sector wél goed gezind is.’ Maar ook dan blijft vakbondswerk belangrijk. Dat kan zelfs hartverwarmende uitkomsten opleveren, zoals een solidariteitsactie van ambtenaren op het stadhuis van Almere laat zien.
In het vorige nummer van dit FNV Overheid Magazine schreef ik op deze plek over onze foamboard-actie waarmee we kort voor de zomervakantie samen met alle andere vakbonden voor overheidspersoneel het kabinet hebben opgeroepen in de begroting meer structurele loonruimte op te nemen voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden van alle werkenden in de publieke sector. In één ochtend trokken we kort met een delegatie vakbondsbestuurders langs de ministeries om deze oproep te overhandigen.
Het kabinet dat we met deze actie aanspraken, is inmiddels niet meer. Nou ja, het zit er nog wel, maar is demissionair en alles wijst er op dat er straks na de verkiezingen een totaal ander samengesteld kabinet gaat komen, zowel qua bewindslieden als qua partijen. Ik kan hierover maar één ding zeggen: het is te hopen dat het nieuwe kabinet de publieke sector wél goed gezind is.
Het is duidelijk dat er nog altijd veel te verbeteren valt in de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van de mensen die werken in de publieke sector. Zie de strijd bij de sociaal ontwikkelbedrijven die nog altijd niet gestreden is. Het wordt zo langzamerhand pijnlijk om aan te zien hoe de VNG met deze categorie medewerkers omgaat.

En wat te denken van de onveilige werkvloer bij de Belastingdienst, Douane en Toeslagen, waar FNV Overheid na een enquête onder de medewerkers opnieuw een vinger op de pijnlijke plek heeft gelegd? Ik heb diverse – geanonimiseerde – reacties persoonlijk mogen inzien. Het is ongelooflijk wat daar gebeurt! Daar lusten de honden geen brood van.
Ons Witboek zwembaden voor gemeenten laat zien wat de marktwerking in het zwemonderwijs heeft opgeleverd: chaos. Iets vriendelijker gezegd: in ieder geval geen beter onderwijs, maar wel een wirwar aan cao’s – de een nog slechter dan de ander – en met als gevolg daarvan een tekort aan personeel. Je leest over dit alles en meer verderop in dit e-magazine.
Gelukkig zijn wij als FNV er nog. Zie de mooie resultaten die we nog altijd blijven boeken dankzij de inzet van onze vakbondsbestuurders en kaderleden. Zoals de cao’s voor de universiteiten, voor het hbo en mbo, voor de onderzoeksinstellingen. Het voert te ver om de inhoud van elke cao hier uitgebreid te beschrijven, maar de uitkomsten durf ik toch zeker fraai te noemen. Zeer fraai zelfs. En omdat we afspraken hebben gemaakt in de vorm van zowel centen als procenten, gaan de lagere inkomens er meer op vooruit dat de hogere. Tot wel 13 procent voor de eersten, bijvoorbeeld bij de hbo-instellingen, terwijl de hoogste inkomens er toch ook nog altijd ruim 6 procent bij mogen plussen. Vrijwel overal komen we uit op een mooi gemiddelde rond de plus 10 procent.
Nog meer goed nieuws dat ik niet onvermeld wil laten. De ambtenaren op het stadhuis van Almere hebben geld ingezameld voor hun collega’s bij de Stadsreiniging die hebben gestaakt voor een betere cao Gemeenten, maar daardoor wel inkomen zijn misgelopen. Een mooi initiatief van vakbondsleden. Alle stakers zijn nu volledig gecompenseerd. ‘Zij hebben immers voor ons de kastanjes uit het vuur gehaald’, zo zegt een van de initiatiefnemers verderop in dit e-magazine.
Ja, ook dat noem ik vakbondswerk. Prachtig! Ik wens jullie veel leesplezier.
Harry van de Veerdonk, manager Collectief FNV