VOORWOORD

DE PUBLIEKE SECTOR DOET ER TOE

De coronacrisis heeft uitgewezen hoe belangrijk de publieke sector in Nederland is, vindt Harry van de Veerdonk. Waarom blijft de waardering voor de mensen die in deze sector werken dan uit?

Op donderdag 3 december jongstleden vond de jaarlijkse sectordag van FNV Overheid plaats. Zoals altijd een groot evenement, maar gezien de omstandigheden nu wel online. Niettemin namen ook nu weer zeker zo’n driehonderd leden en kaderleden deel aan de plenaire sessie in de morgen en de diverse workshops in de middag. Ik kijk met een tevreden gevoel op de dag terug. Het centrale thema van de sectordag luidde 'De publieke sector doet er toe'. Een slogan die niet zomaar uit de lucht komt vallen. De coronacrisis heeft ons duidelijk gemaakt hoezeer we de publieke sector nodig hebben. Dat we deze sector eigenlijk zelfs verder zouden moeten versterken.

LEGE PORTEMONNEE

Maar wat doen de werkgevers? Die grijpen diezelfde coronacrisis aan om te roepen dat ze geen geld hebben voor een betere waardering voor hun werknemers, die zich sinds dit voorjaar keihard hebben ingezet om het land draaiende te houden. Zie de cao-overleggen die we bij de diverse overheden voeren (je leest er over verderop in dit e-magazine). De VNG (werkgever voor de gemeenten) verschuilt zich achter een lege portemonnee en komt doodleuk met de nullijn. Ik krijg een déja vu. We gaan toch niet weer dezelfde kant op als na de laatste crisis toen de overheidswerknemers vijf jaar op de nullijn werden gehouden? Wat de positie van de werknemers op dit moment verder bedreigt is dat de premie van het ABP omhoog moet om de pensioenen op peil te houden. De werkgevers betalen een deel van die premie, maar de werknemers ook. Dus áls we als bond al een kleine loonsverhoging kunnen afspreken, dan merk je daar als werknemer niets of weinig van omdat dat geld aan de hogere ABP-premie opgaat. Ik verwacht daarom voor straks een heftig cao-jaar waarin we keihard zullen moeten strijden voor erkenning van de werkelijke waardering die iedereen in de publieke sector verdient.

POSITIEF

Met de feestdagen rond kerst en nieuwjaar voor de deur wil ik echter positief afsluiten. Bijvoorbeeld dat we bij het Rijk als een van de eerste partijen een goede thuiswerkvergoeding hebben kunnen afspreken. Dat we aansluitend iets soortgelijks met nog betere voorwaarden ook hebben kunnen doen bij de waterschappen. En dat we met onze tomeloze inzet voor arbeidsgehandicapten nu ook vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer hebben kunnen overtuigen van het nut van de komst van sociale ontwikkelbedrijven (ook hierover lees je verderop in dit e-magazine). Wat ik maar wil zeggen: blijven strijden voor je idealen heeft zin. Weet dat jij als werknemer de vakbond achter je hebt staan. We doen het met z’n allen. En weet ook dat de aanhouder wint. Dus wat mij betreft staan we helemaal klaar voor 2021. Ik wens jullie hele fijne feestdagen en het allerbeste voor volgend jaar.

Harry van de Veerdonk sectorhoofd FNV Overheid

Deel deze pagina